Kako sam proveo letnji raspust!

Kako sam proveo letnji raspust

Standardna tema o kojoj se piše nakon što se učenici vrate sa pomenutog raspusta. Tako je valjda bilo oduvek. I moja baba je pisala isti sastav svakog septembra od 1939. do 1943. godine (dok je išla u školu). Jedan od radova je čak uspela da sačuva (iz 1941.) pa mi ga je dala da ga koristim kao primer. Njen sastav je glasio ovako....


1. septembar 1941.

Završila sam peti razred. Došlo je leto, nema više škole, a Nemci su bili svuda po gradu. Najlepši dan provela sam 26. jula na Paliću. Nismo mogli da se kupamo, jer nismo Nemci, ali mi je bilo lepo. Uvek smo sedeli blizu jezera, kako bi nas s vremena na vreme poprskala voda, u koju su skali nemački vojnici. Bila sam srećna kada je skakao debeli Hans, jer mi je kosa tada bila skroz mokra. Moja mama isto je bila srećna, zbog mene. Nije mi bilo jasno zašto tata ne voli nemce. Meni nisu smetali, osim što ih nisam razumela šta pričaju. Nikada neću zaboraviti kada je isti taj debeli Hans došao do nas, uzeo tatin bicikl, seo na njega, vozio ga po palićkom molu i zajedno sa njim skočio u vodu. Svi su se smejali. Ja sam bila oduševljena skokom debelog nemca. Želela sam opet to da vidim, ali je tatin bicikl bio već duboko u palićkom mulju. Nakon toga tati se jedna suza slila niz lice, ali je imao osmeh na licu. Mislim da mu je bilo drago. Ustao je, pogledao moju mamu i nekoliko puta drhtavim tonom izdahnuo. “Ko je za sladoled”? Pitao je tata.
Nakon dva sata pešačenja došli smo kući (jer tata više nije imao na čemu da nas vozi) Ja sam zaspala tati na ramenima, još na pola puta. Poslednje što sam čula pre nego što me je tata stavio u krevet, bio je mamin glas.... “Nemamo ništa za večeru, hajdemo na spavanje, tako nećemo osetiti glad”. Zaspala sam na toplom senu, osećala sam se kao u nekoj bajci. Dan je bio fenomenalan i bila sam presrećna. Po tome ću pamtiti ovaj letnji raspust!

1. septembar 2011. godina

Završio sam peti razred. Došlo je leto, hvala Bogu završila se škola, i moj kraj je odmah živnuo brate. I stariji i klinci po ceo dan vise na terenu, igraju basket, fudbal, odbojku ili već neki sport po svojoj volji. Moji stariji drugari iz srednje škole okupljaju se iza jednog drveta i puše onu travu. Meni je to smrdi, ali sam video da je njima super. Brate, rekao sam sebi da ću, kada porastem, i ja to da pušim, jer su mi rekli da ništa ne šteti. Šta više, brate, to koriste neki tamo Ameri u medicini, kao neki lek. Rekli su mi da su cigare, koja sam probao nekoliko puta, mnogo štetnije od ove trave. Super, jedva čekam da porastem. Neki dan sam popio pivo sa tom ekipom. Matori.... kako me udarilo to pivo. Bilo mi je loše, pa sam otišao kući i rekao mami da me je “udarilo” sunce. Legao sam da spavam. Sutra dan sam otišao na mojima i sa sestrom na Palić. Niko se nije kupao, jer je voda zagađena (nisam tačno znao šta to znači, ugl. znam da nije dobro za ljude). U svakom slučaju video sam nekoliko pacova u zelenoj vodi, i nije mi bilo jasno kako se oni kupaju u toj zagađenoj vodi. Ali kontam brate...zamisli da su tu oni babini nemci, pa da se ne možemo kupati zbog njih....to bi baš bedak bio. Dobro što nisam živeo u to vreme.
Otišli smo posle u MC donalds...prežderao sam se k'o prase! Tri čizburgera i veliku kolu. Imao sam osećaj kao da sam kamenje pojeo. Onda sam se opet setio moje babe koja ono veče nije imala ništa za večeru. Baš bedak. Ja bih umro da nema ovog Meka i koka kole.  Jedino me smorilo što sam krajem avgusta išao kod doktora jer me je nešto cimao stomak. Doktor mi zabranio da pijem gazirano nekoliko meseci...brate koji smor. Još mi je rekao da moram da smršam, jer sam debeo za svoje godine, i ladno je rekao kevi da mi zabrani da držim mobilni ispod jastuka. Kaže da me zato boli glava. Pfff....koja glupost! E da, išao sam i na more. Ali smor je i to bilo. Ovi moji drugari iz srednje su išli sami na more. Kažu da su se super zezali. A ja išao sa mojima...smarali se tamo, išli da gledamo onu crkvu u nekoj zabiti...mislim da je Hijandur...tako nešto! Sve u svemu, ništa zanimljivo!

E evo me brate, opet u školi! Smorio sam se već, a još nismo ni počeli. Pogotovo sam se smorio kada sam video da je Ivan iz osmog razreda došao ćaletovom mečkom u školu. Ladno je ukrao ćaletu auto....brate kakav je on car!
Pred spavanje mi keva naprvila neki has. Pojeo sam to, proverio fejsbuk i otišao na spavanje. Brate...koji smor ovaj život!

Заголовок

На самом деле довольно интересная тема для обсуждения. Предлагаю всем написать свое мнение